Minstens 38 doden bij zwaar busongeluk in Italië

Bij een zwaar busongeluk in de buurt van Napels in het zuiden van Italië zijn minstens 38 mensen om het leven gekomen. Zeker 11 anderen raakten gewond. Volgens de eerste berichten reed de bus in op de staart van een file en stortte vervolgens 30 meter diep in een ravijn. Het Italiaanse gerecht opent een onderzoek.
Salvatore Laporta

Het ongeval gebeurde gisterenavond op de A16 autosnelweg tussen Monteforte Irpino en Baiano even ten oosten van Napels.

Een bus met aan boord zo'n 49 mensen reed eerst in op de staart van een file. Vervolgens ging het voertuig door de reling van een viaduct en stortte het 30 meter diep in een ravijn.

Volgens de eerste berichten kwamen zeker 38 inzittenden om het leven. 11 anderen raakten gewond.

De oorzaak van het ongeval is nog onbekend. Mogelijk vertoonde de bus een technisch defect. Sommige passagiers menen dat de chauffeur de controle over het stuur verloor na een klapband.

De bus vervoerde mensen uit de buurt van Napels die terugkwamen van een uitstap naar een nabijgelegen plek.

"Een erg triest moment voor Italië"

Het parket van Avellino start een onderzoek. Het zal zich buigen over de mogelijke verantwoordelijkheid van de bestuurder (die bij het ongeval omkwam), maar ook over de staat van het voertuig en de kwaliteit van de veiligheidsbarrière langs de weg.

De wegpolitie heeft alvast de boorddocumenten van de bus bij het transportbedrijf Mondotravel in beslag genomen. Dat is de eigenaar van de bus.

Het lichaam van de chauffeur wordt onderzocht om te verifiëren of de man drugs of alcohol had gebruikt.

De Italiaanse premier Enrico Letta omschrijft het ongeval als "een erg triest moment voor Italië".

Salvatore Laporta
Salvatore Laporta