Olie besmeurt populair Thais vakantie-eiland

De olie die zaterdagmorgen uit een pijplijn in de Golf van Thailand is gelekt, heeft de kust van het eiland Ko Samet bereikt. Ko Samet is een populaire Thaise vakantiebestemming, zowel voor westerlingen als voor de lokale bevolking. Een stuk strand van 300 meter is besmeurd met het plakkerige goedje.
Een man verkoopt zijn waar op een strand van Ko Samet (archieffoto)

Het olielek deed zich zaterdagmorgen voor in de Golf van Thailand. Toen een tanker olie loste in een pijplijn, werd het lek ontdekt. 50 ton ruwe olie stroomde in zee. Een deel van dat goedje is nu dus aangespoeld op een van de toeristische trekpleisters in Thailand.

Het strand van Prao Bay van het eiland Ko Samet is afgesloten voor het publiek. 300 opruimwerkers proberen zo snel mogelijk een strook van 300 meter olievrij te krijgen. Toerisme is immers de belangrijkste bron van inkomsten voor het eiland.

De impact op het milieu is nog onduidelijk. "Het olielek heeft zeker negatieve gevolgen voor het milieu", zegt een woordvoerder van de Thaise overheid. "We hebben wel nog geen dode dieren aangetroffen. Het gasbedrijf dat verantwoordelijk is voor het lek, zal opdraaien voor de kosten", klinkt het.

"We beseffen dat dit incident onze geloofwaardigheid heeft aangetast", zegt een woordvoerder van het bedrijf dat de pijplijn beheert. Volgens hen zal de opkuis nog 3 dagen duren. Enkele toeristen hebben hun reis al geannuleerd.