Opnieuw misbruiken bij Apple in China

In drie Chinese fabrieken waar in onderaanneming voor Apple wordt gewerkt, zouden minderjarigen worden tewerkgesteld. Dat zegt de organisatie China Labor Watch.

In 2010 brak al eens een schandaal uit bij Foxconn, een bedrijf uit Taiwan dat in China producten zoals de iPhone bouwt voor het Amerikaanse computerconcern Apple. Dat gebeurde na een reeks zelfmoorden bij Chinese werknemers van Foxconn.

Nu heeft China Labor Watch een nieuw schandaal aangekaart bij Pegatron, dat is een andere Taiwanese onderaannemer voor Apple die ook werkt in China.

Volgens China Labor Watch zijn er bij de 70.000 Chinese werknemers van Pegatron opvallend veel minderjarigen. Bovendien zijn die werknemers verplicht om werkweken van 66 tot 69 uur te kloppen.

Dat is tegen de voorschriften van Apple in die bepalen dat er bij Chinese fabrieken voor de groep maximaal 60 uur per week gewerkt mag worden, plus vrijwillige overuren. Apple belooft om een onderzoek in te stellen. Pegatron wil voorlopig niet reageren op het onderzoek van China Labor Watch.

A2012