Oudste kardinaal (99) overleden

In Ravenna in Italië is Ersilio Tonini op 99-jarige leeftijd overleden. Hij was de oudste, nog levende kardinaal van de katholieke kerk.

Tonini werd in 1937 tot priester gewijd. In 1994 benoemde paus Johannes Paulus II hem tot kardinaal. Op dat moment was hij al meer dan 80 jaar. Dat betekent dat hij nooit aan een conclaaf heeft deelgenomen want enkel kardinalen jonger dan 80 mogen dat doen.

In Italië was Tonini een bekende figuur. Hij koesterde een passie voor journalistiek en schreef tijdens zijn leven verschillende publicaties bijeen. Hij maakte ook deel uit van de raad van bestuur van de katholieke krant Avvenire.

"Journalistiek heeft nog steeds haar ware rol niet begrepen", zei hij kort na zijn 99e verjaardag. "Ze moet op pad gaan en de realiteit door de ogen van de hedendaagse mens bekijken. Journalistiek zal profetisch zijn, of ze zal niet zijn."

De Italiaanse president Giorgio Napolitano heeft al hulde gebracht aan de overleden kardinaal. Hij roemt hem als "een groot communicator" en om zijn toewijding voor de armen, de zwakken en de gemarginaliseerden.

De oudste, nog levende kardinaal is nu de Italiaan Fiorenzo Angelini. Hij is 96.