Paus Franciscus weigert holebi's te veroordelen

Tijdens zijn terugreis vanuit Brazilië heeft paus Franciscus zijn visie op holebi's en op de rol van vrouwen in de kerk verklaard aan de meereizende journalisten. Niet de geaardheid, maar wel "daden" zijn zondig, aldus de paus.

Het is een lange vlucht vanuit Brazilië naar Rome en blijkbaar wou paus Franciscus de tijd van zijn meegereisde journalisten vullen door zijn visie op een aantal netelige kwesties in de kerk uiteen te zetten.

"Wie ben ik om homoseksuelen te veroordelen?" zei de paus die opriep om holebi's niet te veroordelen of in de marginaliteit te verdringen, maar net te integreren in de maatschappij. Mensen mogen niet worden veroordeeld op basis van hun geaardheid, merkte de paus op, maar tegelijk handhaafde hij de visie van de kerk dat "homoseksuele daden" als zonde beschouwd worden.

Inzake vrouwelijke priesters merkte de kerkvorst het volgende op: "De kerk heeft gesproken en het antwoord is neen. Die deur is gesloten". Wel vindt hij dat vrouwen een grotere rol mogen en moeten spelen in de kerk, zowel in het bestuur als bij pastorale activiteiten, maar vrouwelijke priesters vindt hij een brug te ver.

De paus ging ook andere heikele punten zoals corruptie en fiscale fraude bij de Vaticaanse bank niet uit de weg. "Die bank moet eerlijk en transparant worden", aldus Franciscus. Hij wacht wel op de verslagen van een onlangs opgericht commissie die het gesjoemel bij de bank moet onderzoeken. Vandaag heeft het Vaticaan overigens een akkoord met Italië ondertekend waarbij het staatje met de Italiaanse overheid wil samenwerken om fiscale fraude en witwaspraktijken te bannen.

Tenslotte verdedigde de paus ook zijn ontmoetingen met het publiek in Brazilië. Hij erkent dat er veiligheidsrisico's aan verbonden waren, maar zegt dat hij vertrouwt op God voor zijn veiligheid. Anders dan zijn voorgangers reed de paus in Brazilië rond in een pausmobiel die aan de zijkanten open was om contact met de gelovigen toe te laten.

De terugkeer van de paus in Rome verliep overigens geheel volgens zijn eigen stijl. Zo reed Franciscus in een Ford Focus van de luchthaven naar het Vaticaan en liet hij de helikopter op stal. 

AP2013