Veiling Borgloon fuseert met die van Mechelen

De Veiling Borgloon heeft een fusieakkoord ondertekend met BelOrta, waarin de vroegere Mechelse Veilingen en Coöbra verenigd zijn.

Over de fusie werd al enkele dagen gepraat, maar nu is het akkoord bevestigd op een persconferentie. Concreet slaan de Veiling Borgloon en BelOrta nu de handen in elkaar en zullen die voortaan onder de naam BelOrta werken. Samen is dat goed voor een omzet van 400 miljoen euro en BelOrta wordt zo een van de grootste spelers in Europa.

BelOrta is vorig jaar ontstaan door de fusie tussen de Mechelse Veilingen en Coöbra, dat op zijn beurt een huwelijk was tussen de groenteveilingen Brava (uit Zellik en Kampenhout) en Greenpartners.

Uit dat laatste blijkt dat er de voorbije jaren een heuse consolidatie aan de gang is tussen de groente- en fruitveilingen in ons land. BelOrta staat vooral sterk in groenten en dan vooral witloof en tomaten.

De Veiling Borgloon was eerst betrokken bij gesprekken met de twee andere grote fruitveilingen uit Sint-Truiden, de Belgische Fruitveiling  en de Veiling Haspengouw. Die wilden een enkel label en een verkooppunt voor hun producten, maar de Veiling Borgloon trok zich uit die gesprekken terug.

De Veiling Borgloon werd in 1942 en is een coöperatieve van enkele duizenden kwekers. Er worden vooral appelen, peren, aardbeien, kersen, pruimen en bessen verkocht. In de veiling werken 71 mensen.

Het nieuwe bedrijf maakt zich sterk dat de vestigingen in Borgloon en Visé bij Luik behouden blijven en zelfs uitgebreid zullen worden.