VS veroordeelt geweld Egypte, Ashton bemiddelt

De Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlands Beleid van de EU Catherine Ashton is in Caïro om te bemiddelen tussen de "strijdende" partijen in Egypte. Ze benadrukte nogmaals dat de Moslimbroederschap bij het beleid moet worden betrokken. De VS veroordeelt het geweld in Egypte.

Het is al het tweede bezoek van Catherine Ashton aan Egypte sinds Mohammed Mursi, van de Moslimbroederschap, werd afgezet door onder meer het leger. Sindsdien zijn er bij rellen tussen voor- en tegenstanders van Mursi 260 doden gevallen. De aanhangers van Mursi, die democratisch verkozen werd, willen immers dat hij weer president wordt.

Ashton probeert te bemiddelen in het schijnbaar hopeloos verdeelde land. Ze had gesprekken met legerleider Abdel Fattah al-Sissi, vicepresident Mohamed ElBaradei en interim-president Adly Mansour aan de ene kant en vertegenwoordigers van de Moslimbroederschap aan de andere kant.

Veel lekte er niet uit over de gesprekken die ze voerde, maar Ashton heeft nog eens benadrukt dat de Moslimbroeders betrokken moeten worden in de leiding van Egypte en dat ze het recht hebben om te betogen.

Ook het Witte Huis heeft gereageerd op de situatie in Egypte. De VS veroordeelt het geweld tegen demonstranten in Egypte en zegt dat het geweld het democratiseringsproces in de weg staat.