Zwitsers treinongeval wellicht na negeren rood licht

Het treinongeluk in Zwitserland is wellicht kunnen gebeuren omdat een rood stopsignaal werd genegeerd. De onderzoekers gaan voorlopig uit van die hypothese. In Granges-près-Marnand, in Zwitserland, botsten twee passagierstreinen frontaal op elkaar. De machinist van 1 van de treinen kwam om en 25 mensen raakten gewond.

De politie deelde dinsdagmiddag mee dat een van de twee treinbestuurders wellicht een rood stoplicht negeerde. In de huidige fase van het onderzoek is dat het spoor dat door de onderzoekers wordt gevolgd, zei politiewoordvoerder Christophe Sauterel. 

Het enige dodelijke slachtoffer is de bestuurder die vermoedelijk het rode licht negeerde. Het gaat om een 24-jarige Fransman die de trein bestuurde die uit Lausanne kwam. De 54-jarige bestuurder van de andere trein was in staat de noodrem te gebruiken en uit de trein te springen, zoals de veiligheidsprocedures voorschrijven. Op die manier werd zijn leven gered, aldus Sauterel.

Dinsdag bevonden zich nog 3 gewonden in het ziekenhuis, onder wie een kind. Ze zijn niet in levensgevaar. Volgens de woordvoerder is het echter niet onmogelijk dat er zich nog overleden of geblokkeerde passagiers in het wrak bevinden, omdat de treinstellen door de zware impact 8 meter zijn gekrompen.

Frontale botsing

Het ongeval tussen de twee treinen gebeurde rond 19 uur in het westen van Zwitserland, in het kanton Vaud, ook wel Waadland genoemd.

De ene trein kwam aan in het station en de andere wilde net vertrekken. Normaal moesten ze elkaar in het station van Grange-près-Marnand kruisen, maar ze kwamen op hetzelfde spoor terecht en reden frontaal op elkaar in.

Beide treinen hadden samen 46 mensen aan boord. 26 onder hen raakten gewond. 5 zijn er erg aan toe, maar niemand is in levensgevaar.

De brandweer en de veiligheidsdiensten hebben de hele nacht doorgewerkt om de treinstellen te ruimen. Rond 1.30 uur ontdekten ze het lichaam van de machinist van 1 van de treinen. Hij is wellicht het enige dodelijke slachtoffer.