"Dit was échte liefde tussen mijn ouders"

In Californië zijn Helen en Les Brown (94) gestorven. Op zich geen opvallend nieuws, maar wel als je weet dat het koppel 75 jaar getrouwd was, verjaarde op dezelfde dag en één dag na elkaar gestorven is. In het begin gaf niemand hun relatie een kans, maar ze gaven iedereen lik op stuk. "Dit was échte liefde, ze waren gedurende 75 jaar elke dag samen", getuigt een van hun zonen.

Helen en Les Brown werden geboren op 31 december 1918. Ze ontmoetten elkaar op de middelbare school en meteen wisten ze dat ze voor elkaar gemaakt waren. Hoewel de verschillen groot waren: Les kwam uit een rijk gezin, Helen bleek een eenvoudig meisje uit een arbeidersgezin.

Hun ouders zagen de relatie niet zitten en een huwelijk al helemaal niet. Het jonge koppeltje zette toch door en liep in 1937 weg van huis om te trouwen. Helen en Les namen -achteraf bekeken- hun geloftes bijna letterlijk op: "Tot de dood ons scheidt."

Helen werd makelaar, terwijl Les een fotostudio begon. Ondanks hun grote liefde voor elkaar, waren de twee heel verschillend van karakter volgens hun zonen Daniel en Les junior. Helen was streng en strikt, bij Les stak het niet zo nauw. En zoals bij elk koppel stormde het wel eens in hun huwelijk, maar ze raakten er telkens uit.

Vorig jaar werden Helen en Les nog samen gefotografeerd, zij met haar hand lieflijk op zijn gezicht (foto links). "Is dit niet de knapste man die je ooit al gezien hebt", zei Helen toen nog met een knipoog.

Helen overleed op 16 juli aan de gevolgen van maagkanker, Les een dag later op 17 juli. Hij leed al een tijdje aan de ziekte van Parkinson. Het paar wordt samen begraven.

lees ook