"Regering moet ons toelaten identiteitskaarten af te nemen"

Burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (SP.A) blijft bij zijn vraag de identiteitsbewijzen van potentiële Syriëstrijders te mogen afnemen zodat ze niet naar het buitenland kunnen vertrekken. Dat zei hij in "De ochtend" nadat vorige week alweer 3 inwoners van zijn gemeente de wijk naar Syrië namen.

"Dit dossier heeft veel tijd, energie en emoties in beslag genomen", zei Bonte in "De ochtend" op Radio 1. "Vorige week zijn opnieuw 3 mensen naar Syrië vertrokken, onder wie een meisje van 16. Het gaat vaak om "impulsvertrekkers": jongeren die zich niet goed in hun vel voelen en van de ene dag op de andere beslissen hun leven in de strijd te gooien."

Bonte toonde zich ongerust over de snelheid waarmee veel jongeren radicaliseren en ook over het gemak waarop ze het vliegtuig naar Syrië nemen. "We moeten preventief kunnen handelen", stelde hij. "Het zou goed zijn jongeren hun identiteitskaart te kunnen afnemen. Het heeft me de voorbije weken gefrustreerd dat de federale regering niet op die vraag is ingegaan."

Toch beweert hij dat het overleg tussen die regering en de burgemeesters van de gemeenten die veel Syriëstrijders kennen, constructief verloopt. De Vlaamse regering kreeg wel een veeg uit de pan. "Die is volkomen afwezig in deze hele discussie", meende hij.

In Antwerpen, Mechelen en Brussel-stad heeft het stadsbestuur geen weet van nieuwe vertrekkers.