Antwerpse politie waarschuwt voor oplichterstelefoontjes

De politie heeft een waarschuwing verspreid voor oplichterstelefoontjes van mensen die zich voordoen als Microsoftmedewerkers. De voorbije weken heeft de Blauwe Lijn van Politie Antwerpen tientallen meldingen gekregen van mensen die bijna opgelicht werden.

De oplichters bellen de slachtoffers op en zeggen dat er problemen zijn met hun computer. Via trucs stelen ze waardevolle gegevens uit de computer of laten ze de slachtoffers geld betalen.

Meestal gebruiken de oplichters de smoes dat er een virus of malware op de pc staat. De "Microsoftmedewerker" vraagt in het Engels (meestal met een Indisch of Oosters accent) of hij of zij vanop afstand de computer van het slachtoffer kan overnemen om de problemen op te lossen. Na enkele muiskliks en het ingeven van een wachtwoord kan de fraudeur vanop afstand persoonlijke informatie uit de computer halen, zoals bankgegevens en geheime codes. Vaak wordt het slachtoffer ook gevraagd om een online betaling te doen voor antivirussoftware.

In het buitenland zijn al veel mensen het slachtoffer geworden van deze vorm van internetfraude.

Wat te doen?

De politie waarschuwt om nooit in te gaan op dergelijke telefoontjes. Noteer, indien mogelijk, het telefoonnummer van de beller en geef het door aan de politie. Je kan daarvoor steeds bellen op het gratis nummer van de Blauwe Lijn (0800 123 12) of aangifte doen in een politiekantoor in uw buurt.

Microsoft zelf waarschuwt al langer voor dergelijke praktijken.