Autopsie wijst uit dat Aurore is gewurgd

De 29-jarige man die gisteren is opgepakt voor de moord op Aurore Ruyffelaere uit De Pinte, wordt verdacht van roofmoord. Dat heeft het Gentse parket vandaag bekendgemaakt op een persconferentie. De speurders kwamen hem onder meer op het spoor omdat hij de bankkaart van de vrouw had gebruikt om te tanken. Uit de autopsie blijkt dat het slachtoffer is gewurgd.

"De autopsie is ondertussen afgelopen en die heeft uitgewezen dat het meisje naar alle waarschijnlijkheid is gewurgd", bevestigt Parketwoordvoerster Annemie Serlippens. "Er zijn voorlopig geen sporen van seksueel geweld, maar dat moet natuurlijk nog verder worden onderzocht."

Vanmiddag gaf het Gentse parket op een persconferentie uitleg over het onderzoek naar de verdwijning van en de moord op Aurore Ruyffelaere. De 29-jarige vrouw verdween in de nacht van vrijdag op zaterdag toen ze na een avondje Gentse Feesten naar Sint-Denijs-Westrem terugkeerde waar haar auto geparkeerd stond.

Gisteravond werd het levenloze lichaam van de vrouw teruggevonden in de koffer van een auto in de garage van een appartementsgebouw in de buurt. Een bewoner van een van de flats in het gebouw en de eigenaar van de auto, een 29-jarige man uit Rusland die nog niet zo lang in België woont, werden opgepakt.

Het parket gaat er voorlopig van uit dat de man Aurore Ruyffelaere vermoord heeft om haar te kunnen bestelen. Over een seksueel motief is er voorlopig nog niets bekend. De man wordt daarom in de eerste plaats verdacht van roofmoord.

De verdachte heeft geen gerechtelijk verleden. Hij kwam wel al eens in beeld wegens illegaal verblijf in ons land, maar intussen is hij legaal in het land. De onderzoeksrechter heeft de man aangehouden. Vrijdag beslist de raadkamer over zijn verdere aanhouding.

Auto teruggevonden op parking Carrefour

De speurders kwamen de man op het spoor op basis van verschillende elementen, waaronder zijn telefoniegegevens en camerabeelden. Hij heeft ook de bankkaart van de vrouw gebruikt om te tanken.

De omgeving van zijn huis werd daarop in de gaten gehouden. De politie trof de man uiteindelijk aan in een bushokje nabij de parking van een Carrefour-supermarkt in Sint-Denijs-Westrem, waar hij zonder veel tegenstand werd opgepakt. Op die parking is ook de auto van de vrouw teruggevonden. De verdachte had er zijn eigen vervallen nummerplaat opgeplakt en heeft er -zo was te zien op camerabeelden- ook zelf mee gereden.

De man werd nog niet in verdenking gesteld voor de overval op een vrouw in de nacht van donderdag op vrijdag op ongeveer dezelfde plek waar Aurore Ruyffelaere verdween. Maar alles zou erop wijzen dat hij daar ook bij betrokken was. De beschrijving die de overvallen vrouw van de dader had gegeven, komt namelijk heel goed overeen met de fysionomie van de verdachte van de moord op Aurore Ruyffelaere.

De Pinte opent rouwregister

De gemeente De Pinte opent een rouwregister. "Het gemeentebestuur heeft met afschuw en droefheid kennis genomen van het overlijden van Aurore Ruyffelaere. Om de inwoners ook de kans te geven om hun medeleven te betuigen, openen we met instemming van de familie een rouwregister in het gemeentehuis."

Wie het register wenst te tekenen, kan elke werkdag van 9 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur terecht in de inkomhal van het gemeentehuis (Koning Albertlaan 1). Ook op Facebook zijn er al heel veel steunbetuigingen te vinden.