Bedden voor asielzoekers in sneltempo afgebouwd

Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers, is begonnen met het sluiten van lokale opvanginitiatieven voor asielzoekers. Dat schrijft De Standaard. Het aantal asielzoekers gaat in dalende lijn waardoor minder bedden nodig zijn. De afbouw kan snel gebeuren. Vluchtelingenwerk reageert ontgoocheld en begrijpt de beslissing niet.

De bezettingsgraad van Fedasil is in korte tijd spectaculair gedaald, van 94% in oktober vorig jaar naar 75% in juni.

Dat is het gevolg van het dalende aantal asielzoekers en de hogere productiviteit in de behandeling van de asielaanvragen. Om niet met het overschot aan bedden te blijven zitten, werkt Fedasil aan een afbouwscenario.

"De transitcentra hebben we al gesloten. Onlangs hebben we ook beslist om ons eigen, structureel opvangcentrum in Stoumont te sluiten. Er zullen zeker ook nog lokale opvanginitiatieven (LOI), die door de OCMW's zijn geïnstalleerd, dicht gaan", zegt Mieke Candaele, woordvoerder van Fedasil.

Bufferplaatsen

"Het streefdoel is een netwerk van 16.000 plaatsen tegen eind 2014, tegenover 23.000 nu", zegt Fabienne Crauwels van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).

"Om een onverwachte instroom te kunnen opvangen, zou de overheid wel in 2.000 bufferplaatsen voorzien. Omdat Fedasil al verschillende centra heeft gesloten, zal de afbouw haast uitsluitend bij de individuele opvanginitiatieven gebeuren", meent Crauwels.

"Momenteel zijn er nog ongeveer 11.250 individuele opvangplaatsen. Het huidige streefdoel is 8.500 tegen eind dit jaar en 6.000 tegen eind 2014."

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) en Fedasil zeggen geen exact streefdoel te hebben. Fedasil zegt nog dat de OCMW's voor eind augustus duidelijkheid zullen krijgen.

"Nochtans goedkoper en beter voor asielzoekers"

Vluchtelingenwerk Vlaanderen begrijpt intussen niet waarom Fedasil lokale opvanginitiatieven sluit. Volgens de organisatie is dat immers de goedkoopste vorm van opvang.

Vluchtelingenwerk wijst er echter op dat de lokale, of individuele, opvang gemiddeld 35,40 euro per dag kost, tegenover 37,77 euro bij de gemeenten en 49,82 euro in een federaal centrum. In de lokale initiatieven zijn de asielzoekers bovendien autonomer. "Zo koken ze zelf hun maaltijden en doen ze zelf hun dagelijkse boodschappen", zegt Els Keytsman, directeur van Vluchtelingenwerk.

De lokale opvang gebeurt vaak in huisjes of appartementen. "Asielzoekers hebben er recht op een privéleven, dus op aparte leefruimtes en slaapkamers voor ouders en kinderen. Het behoud van het gezinsleven, waarbij ouders kunnen blijven fungeren als opvoeder, is bijvoorbeeld erg belangrijk", betoogt Keytsman. "Individuele initiatieven kunnen makkelijker opvang op maat bieden." Vluchtelingenwerk vraagt daarom niet te besparen in de lokale sector.

"Lokale opvang enkel voor langdurige opvang"

Het kabinet van Maggie De Block geeft toe dat de lokale opvang iets goedkoper is, maar die kan enkel gebruikt worden voor langdurige opvang. "Elke asielzoeker komt eerst enkele maanden in een collectief centrum terecht. Pas als er daarna nog opvang nodig is, kunnen ze naar lokale initiatieven, als ze enkele maanden de tijd hebben gehad om te leren hoe ons land in elkaar zit."

Volgens het kabinet worden er dit jaar 1.143 tijdelijke lokale plaatsen en tussen 1.500 en 2.00 langdurige geschrapt. Daarmee blijft ons land volgens De Block voorbereid op een mogelijke nieuwe crisis in het buitenland die tot een toestroom van asielzoekers leidt.