Breivik wil politicologie studeren aan universiteit van Oslo

De Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik wil politieke wetenschappen studeren aan de universiteit van Oslo en heeft daarvoor een aanvraag ingediend. Enkele leden van het onderwijzend personeel willen daar niet van weten en weigeren les te geven aan Breivik.

Anders Behring Breivik heeft een aanvraag ingediend om politieke wetenschappen te studeren aan de universiteit van Oslo. De extreem-rechtse activist, die twee jaar geleden 77 mensen doodde met een bomaanslag en een schietpartij, kreeg 21 jaar cel.

In zijn proces zei de massamoordenaar dat zijn daden "politiek gemotiveerd" waren. Vrienden van Breivik wezen zijn beslissing om voortijdig te stoppen met studeren aan als het moment waarop hij achterop raakte. Dat leidde tot wrok tegenover de maatschappij en vormt deels de onderliggende motivatie voor zijn daden.

In mei diende hij al een aanvraag in om te mogen studeren, maar die werd toen afgewezen omdat de papieren niet correct ingevuld waren. Ditmaal zou de kans groot zijn dat de aanvraag goedgekeurd wordt, zo meldt Knut Bjarkeid. Bjarkeid is de directeur van Ila Prison, de gevangenis waar Breivik opgesloten is. "Het gevangeniswezen zal altijd proberen om ervoor te zorgen dat gevangenen een goede opleiding genieten, zodat ze in staat zijn een job te kunnen beoefenen wanneer ze vrijkomen."

De Noorse autoriteiten benadrukken dat Breivik op dezelfde manier behandeld moet worden als elke andere gevangene. De overheid weigert elke toegeving aan haar idealen van gelijkheid en rechtvaardigheid.

"We kunnen niemand het recht op onderwijs ontzeggen"

Breivik zou vanuit de gevangenis kunnen studeren door middel van het concept "leren-op-afstand". Het idee stuit sommige leden van het onderwijzend personeel van de universiteit tegen de borst. Ze weigeren ook maar iets te maken te hebben met de extreem-rechtse activist. 

Ole Petter Ottersen, de rector van de universiteit van Oslo, zegt begrip te hebben voor de reacties, maar voegt eraan toe dat de normale aanvraagprocedures gevolgd moeten worden. "We kunnen niemand het recht op onderwijs ontzeggen", aldus Ottersen.