Catherine Ashton had ontmoeting met "gezonde Mursi"

De Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid van de Europese Unie Catherine Ashton heeft 2 uur lang vergaderd met de afgezette Egyptische president Mohammed al-Mursi. Waar de twee elkaar ontmoetten, is niet bekend. Verschillende islamistische groeperingen laten weten dat ze "gemobiliseerd" blijven.

Ashton is momenteel voor de tweede keer in korte tijd op bezoek in Egypte om te bemiddelen in het conflict over de afzetting van al-Mursi. Gisteravond is ze met een helikopter weggevlogen uit Caïro en nadien heeft ze op een onbekende plaats een ontmoeting van twee uur gehad met Mursi.

Volgens Ashton is Mursi gezond en wel en mag hij televisie kijken en kranten lezen. Ze wil ook de familie van de afgezette president geruststellen dat hij veilig is. Ashton ontkende evenwel dat ze een veilig vertrek voor Mursi zou voorbereiden. Waar Mursi wordt vastgehouden, wou Ashton niet kwijt.

Eerder had de EU-topdiplomate ook gesprekken met legerleider Abdel Fattah al-Sissi, met interim-president Adly Mansour en vicepresident Mohamed ElBaradei.  

Ashton heeft ook gezegd dat de Europese Unie "de rol van facilitator wil blijven spelen" in Egypte. "We leggen niemand iets op. We praten hier niet met heel veel verschillende mensen omdat we zo'n geweldige ideeën hebben, maar omdat we de ideeën van de mensen die hier leven willen samenbrengen."

Verschillende islamistische groeperingen waarschuwen Ashton intussen dat ze "gemobiliseerd" blijven en dat de manifestaties aanhouden tot Egypte naar de "constitutionele legitimiteit" terugkeert. Zo willen de Moslimbroeders een miljoen mensen op straat brengen om de terugkeer van Mursi te eisen.