Charter wil homofobie in sportclubs bestrijden

In Antwerpen is het charter tegen homofobie van de Vlaamse Sportfederatie ondertekend door schepen Ludo van Campenhout (N-VA). Het charter moet sportclubs ertoe aanzetten meer aandacht te hebben voor holebi's en transgenders. De ondertekening vond plaats naar aanleiding van de World Outgames die morgen in Antwerpen van start gaan.

Veel holebi’s en transgenders voelen zich niet thuis in sportclubs. De meesten zwijgen zelfs over hun geaardheid.

"We merken dat er nog veel discriminatie en pestgedrag is en dat mensen niet altijd gevoelig zijn voor het thema. Sportclubs realiseren zich niet altijd dat er ook holebi's in hun vereniging zijn. Met kleine aandachtspunten kan je holebi's welkom heten in je sportvereniging", zegt Chloë Lenaerts van Het Roze Huis in Antwerpen.

Sportclubs en individuele sporters die het charter ondertekenen, verbinden zich ertoe om al hun leden en collega's respectvol en gelijkwaardig te behandelen en homofobie te bestrijden. Ze worden opgeroepen het charter te downloaden, af te drukken, te ondertekenen en op te hangen in hun sportclub.

UPP

Morgen starten de World Outgames in Antwerpen

De ondertekening van het charter gebeurt in de marge van de start van de World Outgames morgen. De derde editie van dit sportevenement voor holebi's en transgenders uit de hele wereld gaat dit jaar door in Antwerpen. Naast wedstrijden uit zo'n 30 sporttakken vind er ook een driedaags congres plaats over mensenrechten.

Antwerpen is ook dit jaar een Europese Sporthoofdstad. Het thema van Sporting A is "samenhorigheid door sport" en dat is een doelstelling die de organisatie van de World Outgames ook hoog in het vaandel draagt. Het evenement wil iedereen samenbrengen, ongeacht leeftijd, religie, etnische afkomst, fysieke conditie of seksuele geaardheid. De World Outgames vinden plaats van 31 juli tot en met 11 augustus.