Compensatiefonds olieramp is bijna leeg

Het compensatiefonds van de oliemaatschappij BP voor de olieramp in de Golf van Mexico van 2010 is bijna leeg. Aanvankelijk stak er 20 miljard dollar in, geld dat moest dienen om schadeclaims te betalen voor slachtoffers van de olieramp, maar daarvan blijft nu nog 300 miljoen dollar over.

BP verwacht dat het compensatiefonds in het derde kwartaal van dit jaar uitgeput zal zijn. "Bijkomende bedragen zullen ten laste zijn van de winst", zegt het bedrijf. De voorziening voor de totale kosten van de ramp zijn verhoogd tot 42,4 miljard dollar.

De ramp met het olieplatform Deepwater Horizon kostte 11 mensen het leven. In verschillende Amerikaanse staten veroorzaakte het olielek zware schade aan het milieu en aan de lokale economie.

Volgens BP loopt nog een rechtszaak over een compensatieregeling, maar de oliemaatschappij is naar eigen zeggen goed voorbereid "om een lange strijd te voeren".