Dag van de lege portemonnees voor het laatst op maandag

De Gentse Feesten zijn afgelopen. Tegen de middag zijn de laatste feestengangers van de pleinen gestuurd. Over het algemeen verliepen de Gentse Feesten erg rustig, maar de moord op de jonge vrouw uit De Pinte werpt wel een schaduw op de feesten.
Burgemeester Termont en Feestenburgemeester Peeters

"Het doet heel veel zaken relativeren en het toont nogmaals aan hoe kwetsbaar we blijven", zegt Manuel Mugica Gonzalez, de woordvoerder van de Gentse politie.

Gisteren raakte het nieuws bekend dat de jonge vrouw die verdween na een avondje stappen op de Gentse Feesten dood teruggevonden werd. Het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje onder de feestengangers. Op het Sint-Baafsplein werd een minuut stilte gehouden. Ook de Vlasmarkt hield vanochtend nog een minuut stilte.

1,3 miljoen mensen naar Gentse Feesten

Toch werd er tot in de vroege uurtjes verder gefeest. Pas vanmiddag waren de feesten onherroepelijk gedaan. Volgens Feestenburgemeester Christophe Peeters zijn er de afgelopen 10 dagen 1,3 miljoen mensen afgezakt naar Gent.

Er zijn minder GAS-boetes uitgedeeld, er zijn ook minder processen verbaal opgesteld en minder foutparkeerders beboet in de binnenstad. Ook de geluidsoverlast viel beter mee dan voorgaande jaren.

De intercommunale IVAGO laat weten dat er in totaal zo'n 486 ton afval opgehaald werd de afgelopen tien dagen. Dat is minder dan vorig jaar, terwijl er meer bezoekers waren. Ondanks de hitte slaagden de afvalophalers er elke dag in om de binnenstad voor 11 uur weer proper te krijgen.

De Lijn zegt dat er meer gebruik gemaakt is van de feestentrams en -bussen, maar ook de klassieke lijnen vervoerden veel feestengangers.

Gentse Feesten starten volgend jaar op vrijdagavond

Het was de laatste keer dat de Gentse Feesten duren tot en met maandagnacht. Volgend jaar zullen ze al zondagnacht eindigen en wordt zondag de dag van de lege portemonnees.

"De feesten zullen dan op vrijdagavond al starten", zegt Feestenburgemeester Christophe Peeters. "Nu mogen de organisatoren op de pleinen vrijdagavond nog geen optredens programmeren of drank serveren. Daardoor is er vaak een beetje een onwezenlijke sfeer op vrijdagavond."

"Het is de bedoeling om een weekendavond bij te creëren en een weekavond minder te hebben. Dat maakt die 10 dagen ook draaglijker voor de bewoners."

Peeters ondervond tot nog toe weinig protest, hoewel er een traditie van 180 jaar aan de kant wordt geschoven. "De meeste mensen vinden het geen slecht idee. Dit is ondertussen een van de grootste culturele festivals van Europa geworden en dan moet je ook mee durven evolueren."