Dorp in Alaska binnenkort verzwolgen door de zee?

Kivalina is een klein dorp in het noordwesten van Alaska. Het hangt aan het uiteinde van een landtong in de Beringzee, en staat op vele kaarten gewoon niet eens vermeld. Maar het dorp zou wel eens een van de eerste klimaatslachtoffers kunnen zijn, meldt de BBC.
AP2005

U heeft nog nooit gehoord van Kivalina? Geen nood, hetzelfde geldt voor de meeste Amerikanen. Het gaat om een klein dorpje op het uiteinde van een dunne landtong in de Beringzee, en staat naar verluidt niet eens vermeld op de meeste kaarten.

Kivalina wordt bewoond door de oorspronkelijke Inuit-bewoners, die overleven dankzij de jacht en visvangst. Het eilandje ligt op een zanderige ondergrond en wordt niet beschermd door rotsen. Vroeger was dat geen probleem, omdat het omgeven was door ijs, maar door de opwarming van het klimaat is het plots midden in de open zee komen te liggen en dus veel kwetsbaarder. De zandtong wordt elk jaar kleiner, vooral tijdens de herfst- en winterstormen. Er zouden in de streek nog 8 andere eilanden bedreigd zijn.

Ingenieurs hebben berekend dat het dorp tegen 2025 letterlijk van de kaart zal zijn geveegd. De inwoners, die met enkele honderden zijn, hebben zich al neergelegd bij hun onzekere toekomst. "En masse" verhuizen is evenwel niet evident. De Amerikaanse overheid heeft berekend dat het 400 miljoen dollar zou kosten om een heel dorp herop te bouwen op een andere, veiliger plaats. Volgens temperatuurstatistieken warmt de noordpoolregio rond Alaska 2x sneller op dan de rest van de VS.

AP2007