Fluxys stapt in Trans-Adriatische Pijpleiding (TAP)

Het Belgische aardgaspijpleidingbedrijf Fluxys gaat een belang van 16% nemen in de pijpleiding die aardgas vanuit Azerbeidzjan naar Europa moet vervoeren.

De bouw van de Trans-Adriatic Pipeline (TAP) door een Europees consortium is een belangrijke stap om de afhankelijkheid van de Europese Unie voor Russisch aardgas te verminderen.

Sinds de val van de Sovjet-Unie in 1991 mikken zowel de EU als de Verenigde Staten op de rijke energievoorraden voor voormalige Sovjetrepublieken zoals Azerbeidzjan, Kazachstan en Turkmenistan. Daartoe zijn een aantal pijpleidingen aangelegd om Russisch grondgebied en dus Russische controle te vermijden. 

De TAP zal nu aansluiten op een bestaande pijpleiding die aardgas vanuit het gasveld Shah Deniz in Azerbeidzjan via Turkije naar de Middellandse Zee brengt. TAP zal die dan verder vervoeren via Griekenland en Albanië en onder de Adriatische Zee naar Italië.

Van daaruit kan het gas dan via bestaande pijpleidingen vervoerd worden naar onder meer Duitsland, België en Groot-Brittannië, onder meer via het leidingennetwerk van het Belgische Fluxys.

Dat Fluxys stapt nu voor 16% in TAP. Andere aandeelhouders zijn het Britse BP, het Azerische Socal, het Noorse Statoil (elk 20%), het Franse Total (10%), de Duitse energiegroep E.ON (9%) en de Zwitserse groep Axpo (5%).

AP

Fluxys in Europa

Fluxys is bij ons vooral bekend als uitbater van het netwerk van hogedrukgasleidingen, maar bezit ook de LNG-terminal in Zeebrugge, een ondergrondse opslagplaats in Loenhout en een in Duinkerken in Frankrijk.

Daarnaast beheert Fluxys twee pijpleidingen onder de Noordzee naar Groot-Brittannië en is de groep ook in Duitsland actief, onder meer met een leiding die van België via Duitsland en Zwitserland naar Italië voert.

Fluxys is voor 77,7% eigendom van de gemeentelijke holding Publigas, voor 20% van een pensioenfonds uit de Canadese provincie Quebec en de rest van de aandelen zit bij de federale overheid (2%) en het personeel van het bedrijf.