Ierse president tekent wet die abortus toelaat

President Michael Higgins van Ierland heeft de abortuswet bekrachtigd. Daarmee is abortus toegestaan als het voortzetten van de zwangerschap het leven van de moeder in gevaar brengt, en dat moet door een dokter bevestigd worden.
President Higgins heeft de abortuswet vandaag ondertekend.

De wet is in het katholieke Ierland omstreden, vooral omdat ze ook een bepaling bevat die abortus toelaat als de moeder zelfmoord dreigt te plegen. Dat moet door een verloskundige en twee psychiaters bevestigd worden, maar tegenstanders vrezen dat de bepaling de deur openzet naar een groot aantal abortussen in Ierland.

Eerste minister Enda Kenny werd tijdens de campagne, waarin hij beloofde de wet goed te keuren, voor moordenaar uitgescholden en kreeg met bloed geschreven dreigbrieven.

Maar de meeste parlementsleden willen de wet al snel uitbreiden, zodat abortus ook kan bij verkrachting, incest of afwijkingen bij de foetus.

De wet is een gevolg van het overlijden in oktober 2012 van Savita Halppanavar. Die 31-jarige vrouw overleed aan bloedvergiftiging nadat haar een abortus geweigerd was tijdens een miskraam, hoewel de foetus op 17 weken niet levensvatbaar was.