Israël en Palestijnen zetten gesprekken voort

In de Amerikaanse hoofdstad Washington zijn gisteravond de vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen voorzichtig hervat. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry had van elke kant twee toponderhandelaars uitgenodigd voor een maaltijd op zijn ministerie. De gesprekken hebben drie jaar stilgelegen.

John Kerry had uit respect voor de Palestijnse gasten een zogenoemde iftar-maaltijd georganiseerd, een avondmaal waarmee de moslims die aan de ramadan deelnemen, hun vasten 's avonds beëindigen (foto).

De maaltijd luidde het officiële begin in van de hervatting van de vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken had zelf vier medewerkers meegenomen. Aan de andere kant van de tafel zaten twee Israëlische en twee Palestijnse onderhandelaars. Voor Israël was dat onder anderen Tzipi Livni, de minister van Justitie. Voor de Palestijnen zat toponderhandelaar Saeb Erekat aan tafel.

Kerry maakte tijdens het fotomoment even een grapje: "We hebben overduidelijk niet zo veel te bespreken." Een bron dicht bij de Amerikaanse onderhandelaars had het na het diner over een "constructief en productief" gesprek, maar het kan niet ontkend worden dat de onderhandelingen loodzwaar zullen worden.

Hoewel de gesprekken officieel zijn hervat, is er namelijk geen groot optimisme. De partijen zijn het nu al niet eens over wat er zal worden besproken en in welke volgorde dat moet gebeuren. "We leven in een harde regio. Optimistisch zijn is iets wat we ons niet kunnen veroorloven", liet Livni eerder op de dag optekenen. Zowel de Israëlische als de Palestijnse onderhandelaars gaven na het diner geen enkele reactie.

volgens Kerry zijn Israëli's en Palestijnen het eens geworden over duurzame, regelmatige en inhoudelijke gesprekken. "Ik begrijp de scepsis over een goede afloop, maar ik deel die niet. Ik denk ook niet dat we nog tijd daarvoor hebben."

De echte vredesgesprekken zullen niet in de Verenigde Staten, maar in het Midden-Oosten zelf plaatsvinden. Zonder een deadline voorop te willen stellen, voorspelde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat de gesprekken minstens negen maanden zouden kunnen duren.