Mamnoon Hussain wordt president in Pakistan

In Pakistan is de zakenman Mamnoon Hussain verkozen tot nieuwe president. Daardoor is de machtswissel in het land nu totaal.
AP2013

In Pakistan wordt de president verkozen door de parlementsleden en de verkozenen van de vier provincies van het land. De verkiezing van Mamnoon Hussain was dan ook geen verrassing, want zijn partij -de Moslimliga PML-N- heeft bij de recente parlementsverkiezingen een grote meerderheid verworven.

Sindsdien is de leider van de Moslimliga Nawaz Sharif opnieuw premier. Met de verkiezing van Mamnoon Hussain tot president is de machtsbalans in Pakistan nu volledig overgeslagen van de Volkspartij PPP van de vermoorde ex-premier Benazir Bhutto naar de Moslimliga.

Mamnoon Hussain zal op 8 september het presidentschap overnemen van de huidige leider, Asif Ali Zardari, de weduwnaar van Bhutto. Diens Volkspartij had zelfs geen presidentskandidaat naar voren geschoven, officieel omdat ze het niet eens was met de organisatie van de verkiezingen, maar wellicht ook omdat een nederlaag onafwendbaar leek.

De nieuwe president is een van de kopstukken van de Moslimliga. Hij heeft fortuin gemaakt in de textielindustrie en was korte tijd gouverneur van Sindh, de provincie van de Bhutto-familie.