Manning vrijgesproken van zwaarste beschuldiging

In de Verenigde Staten spreekt de krijgsraad soldaat Bradley Manning vrij van de zwaarste beschuldiging: hulp aan de vijand leveren. Daarvoor kon hij levenslang krijgen. Manning is wel schuldig bevonden aan spionage.
Associated Press / Source : AP

Bradley Manning lekte als militair in Irak 700.000 vertrouwelijke documenten naar de website WikiLeaks. Berucht zijn de beelden gefilmd vanuit een helikopter waarop duidelijk te zien is hoe burgers doelbewust worden neergeknald.

De Amerikaanse overheid kon er niet mee lachen dat Manning geheime documenten had gelekt. "Een bedreiging voor de nationale veiligheid", luidde het in Washington.

Hoe zwaar Manning wordt gestraft, is nog niet bekend. De doodstraf kan hij niet meer krijgen, maar wel tot 144 jaar cel. Hij is volledig schuldig bevonden aan 17 van de 22 aanklachten tegen hem, en gedeeltelijk schuldig aan vier andere.

Het beraad over de strafmaat zou woensdag kunnen beginnen. Tijdens die zittingen kunnen nog meer getuigen opgeroepen worden. De advocaten moeten nog de strafmaat bespreken voor elk van de 17 veroordelingen, en of hij die straffen achtereenvolgens of gelijktijdig zal moeten uitzitten.