Poetin stunt weer met snoek van 21 kg

Je ziet het niet veel presidenten doen, maar de Russische president Vladimir Poetin laat zich tijdens uitstapjes graag fotograferen met tijgers, ijsberen, in een onderzeeër,... Deze zomer vond Poetin opnieuw een gelegenheid om zijn stoere imago nog wat meer in de verf te zetten: tijdens een vistripje in Siberië haalde hij een snoek van maar liefst 21 kilogram uit het water. Althans in de versie van het Kremlin...

Dat de Russische president Vladimir Poetin graag als een stoere, heldhaftige president wil overkomen, is al langer geweten. Elk jaar duiken er wel foto's en beelden op waarop Poetin met een resem wilde dieren poseert. Een tijger, een ijsbeer, ze hadden al de twijfelachtige eer om met de president vereeuwigd te worden.

Poetin liet zich ook al fotograferen en filmen in een onderzeeër, duikend naar schatten op de bodem van de oceaan, aan het stuur van een blusvliegtuig, in ontbloot bovenlijf op een paard,... Deze zomer trok de president naar Siberië voor zijn promotiekiekjes. En wat voor promotie. Als we het Kremlin mogen geloven, haalde Poetin tijdens een vistripje een snoek van 21 kg boven (foto's).

Maar vooral op Russische blogs wordt deze heldhaftige daad met een zeer kritische blik bekeken. Fervente vissers opperen dat een snoek van die grootte hoogstens 12 à 15 kilogram kan wegen. Ook over zijn kledij rijzen er vragen, waaruit sommigen concluderen dat de foto's niet nu maar een paar jaar eerder zouden zijn genomen.

Hoe dan ook zijn deze foto's bedoeld om Poetins imago, dat de laatste jaren wat tanende was, op te poetsen. "Poetin blijft populair bij een bepaald deel van de bevolking dat hem als een sterke, stoere president ziet, maar de tegenstanders van Poetin zullen hier alleen maar om lachen en het zal zeker niet helpen om hen te overtuigen bij volgende verkiezingen op hem te stemmen", besloot VRT-correspondent Geert Groot Koerkamp in "De ochtend".