Rekening houden met veroordeling in buitenland

Binnenkort kan een rechter in ons land rekening houden met een eventuele eerdere veroordeling in een ander Europees land. De ministerraad heeft een Europese richtlijn daarover omgezet in een wet.

Tot nog toe konden rechters alleen kijken of iemand eerder al misdaden had gepleegd in ons land, en op basis daarvan eventueel een zwaardere straf opleggen.

Dat wordt nu dus uitgebreid, zegt minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD). Op dit ogenblik zijn de gegevens van 16 Europese landen aan elkaar gekoppeld, volgens Turtelboom. Daardoor kan men elektronisch kijken of iemand voor bepaalde feiten al veroordeeld is in een ander Europees land, en dan kan de rechter daarmee rekening houden bij de veroordeling in ons land.

Dit najaar moet het parlement de wet wel nog goedkeuren.

Fourniret-richtlijn

De Europese richtlijn over het uitwisselen van gegevens over veroordelingen, wordt door sommigen de Fourniret-richtlijn genoemd.

Michel Fourniret is een Franse seriemoordenaar die ondanks veroordelingen in Frankrijk voor voyeurisme, geweldpleging en verkrachting, in België nieuwe feiten kon plegen.