Slachtoffers van de busramp in Italië worden begraven

Naar schatting 4.000 mensen, waaronder de Italiaanse premier Enrico Letta, hebben deze ochtend de begrafenisplechtigheid bijgewoond van de 38 slachtoffers van de busramp eergisteren. De herdenking vond plaats in een sporthal in het zuidelijke dorpje Pozzuoli. Naar aanleiding van het ongeluk is er een dag van nationale rouw in Italië.
AFP PHOTO/CARLO HERMANN

Italië treurt vandaag om de 38 slachtoffers van het busongeval in Italië. In de sporthal van Pozzuoli zijn zo'n 4.000 mensen samengekomen om de slachtoffers te herdenken. Rond de families van de slachtoffers, die huilend rond de kisten zaten, was er een veiligheidskoord gespannen. Voor de ceremonie waren er tribunes en een groot scherm aan de buitenkant van de zaal geïnstalleerd.

Er is een dag van nationale rouw afgekondigd. Dat betekent dat vlaggen halfstok hangen aan de overheidsgebouwen en dat winkels voor enkele uren de deuren sluiten. "Deze tragedie heeft iedereen geraakt. Het raakt ons diep in ons hart en trof heel de stad", zei Salvatore Gritti, die een vriend verloor in het ongeluk. 

Veel slachtoffers waren afkomstig van Pozzuoli, net ten zuiden van Napels en bovendien waren de slachtoffers vaak familieleden van elkaar. "Ik verloor twee nichten en hun mannen in het ongeluk. De dochter van mijn nicht, haar man en hun twee kinderen raakten gewond", zegt Luciano Ariello.

Een onderzoek is geopend met verdenking van onopzettelijke doodslag, maar er is nog geen klacht ingediend en er is evenmin duidelijkheid over wat de crash precies veroorzaakt heeft. Er is een autopsie bevolen op het lichaam van de buschauffeur en onderzoekers bestuderen ook de vangrails waar de bus doorheen vloog, net als het wrak van de bus, op zoek naar mogelijke mechanische defecten.

De bus met 49 mensen aan boord keerde terug van een excursie, reed eerst in op de staart van een file en stortte vervolgens 30 meter in een ravijn. Het ongeval gebeurde op de A16 autosnelweg tussen Monteforte Irpino en Baiano, ten oosten van Napels. Naast de 38 dodelijke slachtoffers waren er ook 10 gewonden in de bus en raakten 10 mensen gewond door de botsing van de bus met personenwagens. Het is een van de zwaarste verkeersongelukken in de geschiedenis van Italië.