Spanje raakt net niet uit de recessie

Het voorbije kwartaal is de Spaanse economie met 0,1% gekrompen. De regering maakt zich sterk dat de recessie binnenkort tot het verleden behoort.
Associated Press2008

Een zwaluw maakt de lente niet, maar met een negatieve groei van 0,1% in het voorbije kwartaal, kan de Spaanse regering toch enigszins hoopvol naar de toekomst kijken. In de eerste drie maanden van het jaar kromp de economie nog met 0,5%.

Spanje zit dus niet ver meer van de nulgroei die officieel een einde zou moeten maken aan de recessie waarin het land al twee jaar aan een stuk verkeert. De regering maakt zich sterk dat er in de volgende kwartalen opnieuw economische groei zal zijn, zij het matig.

De voorbije maand waren ook de werkloosheidscijfers gedaald en dat was voor het eerst in twee jaar. Toch blijft die werkloosheid met 26,3% nog altijd de hoogste van de Europese Unie, op die van Griekenland na.

Een derde lichtje aan het einde van de tunnel is de daling van de afschrijvingen die de Spaanse banken dit jaar gemaakt hebben voor dubieuze hypotheekleningen. Het was het instorten van de vastgoedzeepbel in 2008 die het land in de crisis heeft gestort.

AP2013

Groei, maar ook werk?

Er zijn twee redenen die aangeven dat de Spaanse crisis mogelijk haar dieptepunt heeft bereikt. De eerste is tijdelijk: namelijk het toeristische seizoen dat de activiteit ondersteunt en opnieuw banen schept, zij het dan tijdelijke.

De andere reden is de forse stijging van de Spaanse export. Door de crisis is het land op tal van vlakken goedkoop geworden en dus meer concurrentieel. Die export is goed voor een derde van de Spaanse economie, al gaat 70% daarvan wel naar andere Europese landen die uiteraard ook de vinger op de knip houden.

Het valt op dat Spaanse bedrijven en banken zoals Santander, Repsol, Zara en dergelijke goede winstcijfers kunnen voorleggen en dus niet alles kommer en kwel is. Dat zijn dan wel die bedrijven die internationaal erg actief zijn, want de binnenlandse vraag is vrijwel opgedroogd.

Ook betekent het aanknopen met economische groei niet meteen dat er veel banen zullen bijkomen. Om echt banen te creëren, zou Spanje een groei van minstens 0,7% moeten kennen. 

Een risico is de politieke stabiliteit. Premier Mariano Rajoy wordt beschuildigd van gesjoemel met de financiering van zijn conservatieve Volkspartij. Er zijn echter niet meteen verkiezingen in aantocht en de partij zou in het slechtste geval Rajoy gewoon kunnen vervangen.