Taliban bevrijden 253 gevangenen in Pakistan

Bij een aanval van de taliban op een gevangenis in het noordwesten van Pakistan zijn meer dan 250 gevangenen kunnen ontsnappen. 25 onder hen zouden "gevaarlijke terroristen' zijn.

De aanval vond gisterenavond rond 23.30 uur plaats in de gevangenis van Dera Ismail Khan in het noordwesten van Pakistan.

Zo'n 70 leden van de taliban bestormden de gevangenis gewapend met geweren, granaten en bommen. Verschillenden onder hen waren als agenten verkleed.

Langsheen de gevangenismuren brachten ze verschillende bommen tot ontploffing waardoor de muren het begaven. Eenmaal binnen braken ze de cellen van liefst 253 gevangenen open die daarop de benen namen.

Volgens officiële bronnen zijn bij de aanval 6 agenten, 6 gevangenen en nog eens 2 burgers om het leven gekomen. Onder de ontsnapte gevangenen zouden zich 25 "gevaarlijke terroristen" bevinden.

Politie en veiligheidsdiensten zetten meteen een klopjacht in. Daarbij kregen ze steun van het leger. Ze konden 9 ontsnapte gevangenen bij de kraag vatten. Naar de anderen wordt nog gezocht.

Opmerkelijk: recent hadden de lokale autoriteiten een brief ontvangen van de taliban waarin met een aanval werd gedreigd. Die zou er echter sneller zijn gekomen dan verwacht.

Een van de ontsnapte gevangenen is Adnan Rasheed. Hij haalde eerder deze maand het nieuws nadat hij het Pakistaanse meisje Malala Yousafzai een brief had geschreven waarin hij zijn spijt betuigde omdat hij haar niet had gewaarschuwd voor de aanslag van de taliban vorig jaar die haar bijna het leven kostte.