Tsvangirai klaagt over kiesfraude in Zimbabwe

Volgens de Movement for Democratic Change, de partij van de Zimbabwaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai, komen namen van veel kiezers twee keer voor op de kieslijsten voor de presidentsverkiezingen van morgen. Volgens de partij zal dit in het voordeel uitvallen van president Mugabe.

Morgen kiezen de Zimbabwanen een nieuwe president. Zittend president Robert Mugabe - 89 jaar oud intussen en al sinds de onafhankelijkheid in 1980 de sterke man - geldt als grote favoriet om zichzelf op te volgen. Ook bij vorige stembusgangen is al gebleken dat Mugabe er alles voor heeft om aan de macht te blijven, inclusief kiesfraude, intimidatie en geweld tegen oppositieleden. 

"We hebben veel namen gezien die twee keer voorkomen op de kieslijsten, met dezelfde geboortedatum,hetzelfde adres maar met een kleine wijziging in het nummer van hun identiteitskaart", zegt James Timba van de MDC. Hij heeft ook een lijst met namen van spookkiezers op de kieslijsten overhandigd aan waarnemers van de Gemeenschap voor de Ontwikkeling van Zuidelijk Afrika (SADC).

De voorbije vijf jaar moest Mugabe Tsvangirai naast zich dulden als premier, na zware druk van de internationale gemeenschap. Het werd een ongemakkelijke "cohabitation". Desondanks gaat het vandaag iets minder slecht met Zimbabwe: het politiek geweld is afgenomen, de hyperinflatie is enigszins ingetoomd, hoewel de economie er nog verre van bovenop is.