Vaak vertraging door "mensen langs het spoor"

De stiptheid van de treinen blijft, zeker met het warme weer, last ondervinden van mensen die illegaal de sporen betreden. Dat blijkt uit het stiptheidsrapport voor juni van infrastructuurbeheerder Infrabel.

De stiptheid van de treinen bedroeg in juni 85,6 procent, een status quo in vergelijking met juni vorig jaar. Het aantal afgeschafte treinen bedroeg 4.395, nog altijd een gevolg van de treinramp in Wetteren op 4 mei.

Die vertragingen zijn het gevolg van onder meer storingen aan de infrastructuur of materieel van de NMBS, maar ook van "derden". Het gaat dan bijvoorbeeld over kabeldiefstallen, maar ook om mensen die zich illegaal langs de sporen bevinden. "Goed voor 7,1 procent van de vertragingen", zegt Infrabel.

Vooral met het warme weer wagen steeds meer mensen zich illegaal langs de sporen. "Het gaat om kinderen, maar ook om wandelaars of jagers", zegt Infrabel. Treinbestuurders moeten dan vertragen en andere treinen verwittigen, met vertragingen tot gevolg.