Zeldzame inktvis belandt in de pan

Het waren vakantiekiekjes om met trots aan familieleden en vrienden te tonen. Labros Hydras en zijn twee kinderen toonden hun vangst tijdens een vakantie in Griekenland dan ook uitgebreid: een inktvis met slechts zes armen. "Lekker", dacht de 49-jarige papa, en zo belandde de inktvis, die normaliter acht armen heeft, in de pan en op het bord. Toen hem later bevestigd werd dat het om een uiterst zeldzaam exemplaar ging -het tweede gekende ooit in de geschiedenis-, voelde de man de grond onder zich wegzinken van schaamte.
© Labros Hydras / SWNS.com

Want Hydras had kunnen weten dat het om een uniek exemplaar ging, toen de uitbater van een Griekse taverne weigerde om de inktvis klaar te maken. Die had immers wel gemerkt dat de inktvis geen acht maar zes armen had. Maar omdat het een jaarlijkse gewoonte was om inktvissen te vangen en daarna op te eten, wilde Hydras ook dit jaar die traditie voortzetten.

"Nadat we hem opgegeten hadden, bleef ik denken aan wat de taverne-uitbater gezegd had. Ik belde daarom een vriend-bioloog op, en die bevestigde het verhaal. Ik vond het afschuwelijk", aldus Hydras op nieuwswebsite The Telegraph. Hydras werkt als ingenieur in de VS.

"Geen specifieke inktvissoort"

Deze inktvis bleek immers het tweede gekende exemplaar met slechts zes armen. In 2008 werd er eentje aangetroffen nabij de kust van Wales. Die kreeg de naam "Henry the Hexapus", verwijzend naar King Henry VIII, die zes vrouwen had. Doorheen de tijden werden wel inktvissen met andere armafwijkingen aangetroffen.

"Meer dan waarschijnlijk is deze afwijking ontstaan in de beginperiode dat de inktvis leefde. We hebben het hier dus niet over een specifieke inktvissoort. Het kan natuurlijk ook dat hij zich ooit ernstig bezeerd heeft en dat de wonden intussen mooi genezen zijn", aldus professor Matt Bentley.

Hydras hoopt intussen zijn fout recht te zetten door de in het wild levende hexapus onder de aandacht van biologen te brengen.

lees ook