"Ergste Zweedse seriemoordenaar ooit" blijkt fantast

Het Zweedse parket stopt met de vervolging van Sture Bergwall. De man, bekend onder het pseudoniem Thomas Quick, gold lange tijd als de ergste seriemoordenaar in de geschiedenis van het land, maar blijkt zijn schuldbekentenissen te hebben verzonnen.

Ook de laatst overgebleven aanklacht tegen Thomas Quick, het alias van Sture Bergwall, is verworpen. Quick zit sinds 1991 vast in een psychiatrische inrichting en werd tussen 1994 en 2001 tijdens zes processen veroordeeld wegens acht moorden. Dat gebeurde telkens op basis van zijn bekentenissen en zonder bewijs. Naar eigen zeggen had hij sinds 1969 meer dan 30 mensen vermoord. Verhalen over moord, verkrachting en zelfs kannibalisme zorgden ervoor dat hij telkens veroordeeld werd.

Maar na psychotherapie in de cel trok hij in 2008 al zijn bekentenissen in. Als reden gaf hij aan het slachtoffer te zijn van zijn dorst naar aandacht en van geneesmiddelen. "Zonder therapie en benzodiazepines (kalmerende geneesmiddelen) zou het personage Thomas Quick niet bestaan hebben", verklaarde Bergwall zelf. Daarop werden de acht moordzaken heropend. In drie zaken werd hij vrijgesproken, bij de vijf andere werd de vervolging stopgezet.

Woensdag liet het parket de laatst overgebleven aanklacht varen. Die ging over de verdwijning van een vijftienjarige in 1976, wiens stoffelijk overschot pas in 1993 werd teruggevonden. Volgens het parket staat zelfs de doodsoorzaak niet vast. Nochtans werd Quick in 1994 veroordeeld voor de moord op de jongen. 

Onwaarschijnlijke reeks fouten

Zelf noemt de vermeende moordenaar de beslissing om de aanklacht te laten varen "overweldigend en emotioneel". Hij roept op om een onderzoek te starten naar de manier waarop de zaak door justitie werd behandeld.

De zaak bracht de Zweedse justitie in nauwe schoentjes, die zaak na zaak een onwaarschijnlijke reeks fouten moest toegeven. "Dat een persoon die veroordeeld is voor achtvoudige moord nadien onschuldig verklaard wordt, is ongezien in de geschiedenis van de Zweedse rechtspraak", zegt procureur-generaal Anders Perklev in Stockholm. "Dit wordt beschouwd als een erg grote schandvlek van justitie". 

Het gebrek aan bewijs dat de bekentenissen konden bevestigen, leidde tot twijfels over de schuld van Bergwall, maar een onderzoek door een Zweeds topmagistraat uit 2006 zag geen problemen met de veroordelingen.

De man is levenslang geïnterneerd in de psychiatrische inrichting. Deskundigen zullen nu nagaan of hij kan vrijkomen.