"Inca's drogeerden kinderen voor ze geofferd werden"

Drie kinderen die zo'n 500 jaar geleden door de Inca's geofferd werden, werden in de periode voor hun dood gedrogeerd. Dat hebben wetenschappers ontdekt. Ze onderzochten drie uitzonderlijk goed bewaarde mummies.

Drie mummies werden in 1999 teruggevonden in een tombe nabij de Llullaillaco-vulkaan, een bijna 7.000 meter hoge vulkaan in Argentinië. "Ze zijn fenomenaal goed bewaard gebleven, ze worden de best bewaarde mummies ter wereld genoemd", zegt Emma Brown van de universiteit van Bradford.

Het gaat om een 13-jarig meisje, dat "de maagd van Llullaillaco" genoemd wordt, en een jongen en een meisje van naar schatting 5 jaar. "Ze zien eruit alsof ze aan het slapen zijn", zegt Brown.

Uit analyse van de maaginhoud en van haarstalen is nu gebleken dat de kinderen gedrogeerd werden in de periode voor hun overlijden. Ze kregen in de laatste weken voor hun dood alcohol en cocabladeren, terwijl dat eerder in hun leven niet gebeurde. De studie is gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Uitgekozen om geofferd te worden

Dat de kinderen in de laatste weken alcohol kregen, wijst er ook op dat ze op voorhand geselecteerd werden om geofferd te worden.

Sporen van mishandeling zijn er niet gevonden. "De maagd van Llullaillaco was erg goed verzorgd, haar haar was mooi en ze draagt prachtige kleren." De kinderen zijn wellicht redelijk snel gestorven nadat ze in de tombe achtergelaten werden, door de combinatie van de alcohol en de kou.

Alcohol en coca waren bij de Inca's voorbehouden voor de elite, en werden ook vaak gebruikt bij rituelen. De Spaanse veroveraars die op het einde van de 15e eeuw het continent ontdekten, zeggen dat de Inca's kinderen offerden om uiteenlopende redenen. Soms als natuurrampen zich voordeden, maar er was ook een vaste kalender voor de rituelen.