"Veroordeling van Manning is gevaarlijk precedent"

Julian Assange, de oprichter van klokkenluiderswebsite WikiLeaks, heeft de veroordeling van soldaat Bradley Manning voor spionage veroordeeld. "Dit is een gevaarlijk precedent voor klokkenluiders", zegt Assange.

Manning speelde 700.000 vertrouwelijke documenten door naar WikiLeaks. Het gaat om gevoelige informatie over de oorlogen in Irak en Afghanistan, en ook om diplomatieke correspondentie. De soldaat staat daarom terecht voor een militaire rechtbank. Hij is gisteravond schuldig bevonden aan spionage. Maar van de zwaarste aanklacht, landverraad en hulp aan de vijand, is hij vrijgesproken.

Zelf heeft Manning nog niet gereageerd. Maar zijn advocaat reageert niet ontevreden: "We hebben een veldslag gewonnen, nu moeten we de oorlog winnen. Dit is een goede dag, maar Bradley Manning staat nog steeds in het vizier."

Ook Assange is strijdvaardig en zegt dat er nog twee beroepsmogelijkheden en het Hooggerechtshof zijn. "WikiLeaks zal niet rusten tot Manning vrij is. Dit is nooit een eerlijk proces geweest."

"Dit verdict is het resultaat van gevaarlijk veiligheidsextremisme. Manning is nergens schuldig aan. Hij is heroïsch omdat hij de regering vraagt om transparantie en verantwoording. Hij toont het Amerikaanse volk en de rest van de wereld de misdaden die de Amerikaanse regering begaat."

Volgens de aanklachten heeft Manning het leven van heel wat mensen in gevaar gebracht door de informatie te lekken. Maar Assange betwist dat. "Het enige dat gekwetst is, is de Amerikaanse trots."