Amsterdam vermindert het aantal raambordelen

De Nederlandse stad Amsterdam mag doorgaan met het verminderen van het aantal raambordelen op De Wallen, de beroemde hoerenbuurt van de stad. De Raad van State heeft het beroep tegen die beslissing woensdag afgewezen.

Amsterdam wil de raamprostitutie concentreren rond de Oude Nieuwstraat en de Oudezijds Achterburgwal. Daardoor zouden 26 raambordelen moeten verdwijnen. De eigenaars en uitbaters van die bordelen hadden beroep aangetekend tegen het bestemmingsplan, maar de Raad van State heeft hen nu in het ongelijk gesteld. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

"Het stadsdeel heeft aannemelijk gemaakt dat de concentratie van raambordelen bijdraagt aan een betere beheersing van de raamprostitutie en efficiënter toezicht en handhaving mogelijk maakt", luidt de motivering van de Raad van State. "Dit leidt niet alleen tot een beter ondernemers- en woon- en leefklimaat in het concentratiegebied, maar ook daarbuiten."

De klagers hadden gewaarschuwd voor leegstand in de oude prostitutiepanden, maar de Raad van State is van mening dat het bestemmingsplan voldoende rendabele exploitatiemogelijkheden biedt. De stad zou eventueel zelf prostitutiepanden aankopen om deze na verloop van tijd weer te verkopen.

Het bestemmingsplan maakt onderdeel uit van het "Project 1012", vernoemd naar het postcodegebied. Met dat project wil de stad Amsterdam criminaliteit en verloedering in tegengaan.