Burgemeester van Kluisbergen is benoemd

Kluisbergen heeft nu toch een benoemde burgemeester, ruim negen maanden na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) heeft vandaag de benoeming van Philippe Willequet van Gemeentebelangen ondertekend.

De benoeming van Philippe Willequet liet op zich wachten omdat er nog geen positief advies was van de procureur. Tegen Willequet liepen namelijk een aantal juridische procedures. Nu is er toch een positief advies van de procureur.

"Daardoor stond niets een benoeming nog in de weg", zo zegt minister Bourgeois.

Nog vijf gemeenten

Er zijn in Vlaanderen nu nog vijf gemeenten zonder benoemde burgemeester. Het gaat om het Zelzate in Oost-Vlaanderen, waar een fraude-onderzoek de benoeming van Frank Bruggeman als burgemeester in de weg staat, Zaventem in Vlaams-Brabant, waar de Raad van State de verkiezing van het schepencollege geschorst heeft na een zaak rond twee verschillende voordrachtsakten, en de drie faciliteitengemeenten Linkebeek, Kraainem en Wezembeek-Oppem.

In het geval van de faciliteitengemeenten heeft minister Bourgeois eerder al beslist om de burgemeesters niet te benoemen. De drie niet-benoemde burgemeesters stapten naar de Raad van State die op zijn beurt een prejudiciële vraag stelde aan het Grondwettelijk Hof.