Fraude met internetbankieren blijft toenemen

In de eerste zes maanden van dit jaar werden 838 gevallen van fraude met internetbankieren geteld, goed voor een bedrag van 2,7 miljoen euro. De fraude neemt toe: het voorbije halfjaar waren er bijna evenveel fraudegevallen dan in heel 2012. Vaak gaat het om phishing. Dat meldt bankenfederatie Febelfin.

In 2011 werden nog 94 gevallen gedetecteerd, een jaar later waren dat er maar liefst 1.003, een stijging van maar liefst 943 procent. De eerste zes maanden van 2013 waren er al 838 gevallen en de kans is dus erg groot dat het cijfer van vorig jaar overtroffen zal worden.

Het aantal gevallen van "phishing" stijgt dus bijzonder snel. Hierbij sturen de fraudeurs de achteloze burger e-mails, zogezegd in naam van de bank, en vragen hen om een aantal gegevens door te geven. De fraudeurs namen daarna telefonisch contact op, geven zich uit voor een medewerker van de bank en vragen om de response code door te geven die op het scherm van de kaartlezer verschijnt. En zo geraken ze op een onrechtmatige manier aan geld.

Febelfin sensibiliseert met een YouTube-filmpje klanten van een bank om nooit bancaire gegevens te delen.