Ingetogen herdenkingsmis voor koning Boudewijn

In de kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele in Brussel is vanmorgen een herdenkingsmis gehouden naar aanleiding van de twintigste verjaardag van het overlijden van koning Boudewijn, op 31 juli 1993 in Spanje. De ingetogen mis werd voorgegaan door kardinaal Godfried Danneels. Hij omschreef Boudewijn als een "koning-herder".

De jaarmis naar aanleiding van het overlijden van Boudewijn vindt normaal in Laken plaats. Maar omdat zijn onverwachte dood precies twintig jaar geleden plaatsvond, koos de koninklijke familie voor de kathedraal in Brussel om de herdenking wat meer luister bij te zetten.

Dat niet aartsbisschop Léonard maar kardinaal Danneels de viering voorging, komt doordat Danneels de vorst persoonlijk goed gekend heeft en Léonard nog niet terug in België is na de wereldjongerendagen in Rio de Janeiro. "Bovendien", luidt het bij de bisschoppenconferentie, "gaat het nog steeds om een privémis". Tijdens de viering zat de koninklijke familie vooraan: koningin Fabiola, geflankeerd door koning Filip en koningin Mathilde en Albert en Paola, met daarachter Astrid en Lorenz en Laurent en Claire.

Danneels had het in zijn homilie over koning Boudewijn als de "koning-herder". "Herders zijn meer dan koningen: ze zijn niet alleen mensen die hun plicht loyaal volbrengen. Ze zijn koningen die beminnen, ze beleven een koningschap van het hart. Koning Boudewijn zag zijn mensen graag." Het was ook Danneels die twintig jaar geleden in de kathedraal de begrafenisplechtigheid van Boudewijn leidde.

Na afloop van de herdenkingsmis nam de koninklijke familie uitgebreid de tijd om de aanwezigen op het plein voor de kathedraal te groeten.

Graf druk bezocht

Honderden mensen hebben vandaag ook het graf van Boudewijn bezocht in de koninklijke crypte in Laken. De 20e verjaardag van zijn dood was voor velen blijkbaar een goede gelegenheid om nog eens naar Laken te trekken.

"Ik kom voor Boudewijn en de omgeving, want anders mag je hier niet binnen he", zei een van de bezoekers van de crypte. Een andere bezoekster probeerde vandaag te doen wat haar in 1993 niet lukte: "Twintig jaar geleden ben ik ook in die rij mensen gaan staan en heb een paar uur gewacht, maar ben ik niet binnen geraakt. En nu komen we eigenlijk bijna ieder jaar."