J.K. Rowling krijgt schadevergoeding voor lek pseudoniem

Het advocatenkantoor dat het pseudoniem van J.K. Rowling lekte, heeft een schenking gedaan aan het goede doel als schadevergoeding. Rowling maakte ook bekend dat ze alle royalty's van het boek zal schenken aan het goede doel.

In april publiceerde de auteur van de bekende "Harry Potter"-boeken een politieroman onder het pseudoniem Robert Galbraith. Naar eigen zeggen was bijna niemand in haar omgeving op de hoogte van het pseudoniem, omdat ze het absoluut geheim wilde houden.

Via haar advocatenkantoor lekte het toch uit. De vrouw van een van de partners vertelde het door. Uiteindelijk werd Rowling ontmaskerd in de Sunday Times.

Rowling voelde zich verraden en spande een proces aan. Het advocatenkantoor verontschuldigde zich en zal als schadevergoeding een som geld schenken aan Soldiers' Charity, een organisatie die zich inzet voor oorlogsveteranen.

Het boek "The cuckoo's calling" gaat over een oorlogsveteraan die detective wordt. Rowling zegt dat ze ook alle royalty's van het boek aan dat goede doel zal schenken. "Ik had altijd de bedoeling om de royalty's aan Soldiers' Charity te schenken, maar ik had nooit verwacht dat het boek drie maanden na publicatie al in de bestsellerlijst zou belanden", zegt Rowling. "In tegendeel, ik had gedacht dat het er nooit in zou belanden", zegt Rowling.

Sinds het grote publiek weet dat Rowling achter "The cuckoo's calling" zit, verkoopt het boek als zoete broodjes. Volgens de schrijfster was het lekken van haar pseudoniem geen reclamestunt.