Juli was 30 procent zonniger dan normaal

Juli 2013 was zowat 30 procent zonniger dan de gemiddelde julimaand. Dat zegt David Dehenauw, weerman bij het KMI. In Ukkel was het bijna twee graden warmer dan normaal. Tussen 21 en 27 juli kende ons land een hittegolf.

De gemiddelde temperatuur schommelde rond 20,2 graden, waar dat normaal 18,4 is. Daardoor staat juli 2013 op de zesde plaats van de warmste juli's sinds het begin van de metingen in 1833. Het is geleden van 2010 dat het in juli nog zo warm was.

De zon scheen afgerond 270 uur, terwijl we in doorsnee omstandigheden iets meer dan 200 uur mogen verwachten. Aan zee scheen de zon iets minder, 260 uur.

De neerslag is met bijna 66 millimeter ten opzichte van een gemiddelde waarde van 73,5 millimeter normaal te noemen, maar de regen viel in nauwelijks acht dagen, terwijl dit gewoonlijk in 14 dagen opgevangen wordt. De meeste neerslag viel tijdens de felle onweders van 27 juli, weliswaar met grote verschillen tussen de regio's. In Diepenbeek viel deze maand slechts 2 millimeter in de pluviometer, terwijl in Melle 118 millimeter werd geregistreerd. Aan zee viel een vijftigtal millimeter.

De komende dagen worden opnieuw tropisch en vrijdag kan de warmste dag van 2013 worden met maxima rond 34 of 35 graden, of zelfs meer in de Kempen. De nacht van donderdag op vrijdag schommelt de minimumtemperatuur rond 20 graden. De nacht van vrijdag op zaterdag en voor een stuk ook zaterdag worden lokale regen- en onweersbuien verwacht, zondag en maandag wordt het opnieuw vrij zonnig. Vanaf zaterdag schommelen de maxima rond 25 graden.

Het aantal gevallen van autopech lag de afgelopen maand 15 procent hoger dan in juli vorig jaar. Dat meldt pechverhelper Touring. Automobilisten krijgen vooral af te rekenen met batterij- en koelingproblemen.

Omdat er opnieuw een erg warme periode wordt voorspeld, geeft Touring een aantal tips om de auto in orde te houden. De organisatie raadt aan bij vertrek enkele minuten met de ramen open en de airco uit de rijden. Zo kan de eerste warmte weg uit het voertuig. Daarna wordt aangeraden de airco niet lager dan 24 graden te zetten en het knopje voor circulatie van de binnenlucht te activeren.

De inzittenden van de auto zorgen best dat ze altijd iets te drinken bij zich hebben.