Kust beleefde in juli absolute topmaand

De kust kende de beste maand juli in jaren. Dat melden voorzitter Franky De Block en regiomanager Geert Hoorens van het provinciebedrijf Westtoer. Ook voor augustus ziet het er niet slecht uit. De komende warme dagen legt de NMBS extra treinen in naar de kust.

"April stelde amper wat voor. In mei hadden we de pech dat bijvoorbeeld 1 mei op een woensdag viel en de verlengde weekends niet brachten wat we hoopten. En juni was de somberste maand in jaren, maar... juli zorgde voor een kentering", zegt Geert Hoorens.

Volgens Westtoer was juli een maand waar alle ondernemers, van horeca tot shopping tot stranduitbaters, aan bod kwamen. "De kust draait op volle toeren. Iedereen loopt op de toppen van zijn tenen", zegt Hoorens.

De hotels zaten in de week met een bezettingsgraad van 75 tot 95 procent, in het weekend zelfs van 90 procent tot bijna volzet. Er wordt wel benadrukt dat er nog altijd wel kamers beschikbaar zijn voor de late beslissers.

Ook de campings zaten goed vol. Alleen de vakantiewoningen deden het iets minder omdat die meestal iets eerder worden vastgelegd. Door het slechte voorjaar liepen de aanvragen minder snel binnen.

"Met een goede tweede maand en een 'indian summer' kan het zwakke voorjaar worden weggeveegd", zegt Hoorens. Westtoer kijkt met grote voldoening terug op de maand juli, en benadrukt dat ook augustus op het vlak van evenementen goed vol zit. De regiomanager en de voorzitter kregen met de weersvoorspellingen voor de komende dagen alvast een brede glimlach op het gezicht.

Extra treinen

De spoorwegen leggen de rest van de week extra treinen in naar de kust, omdat het weer warmer wordt. Die komen bovenop het uitgebreide zomeraanbod.

Morgen en vrijdag gaat het om een extra trein vanuit Antwerpen-Centraal, vanuit Schaarbeek en vanuit Brussel-Zuid. Dat zijn bijna 5.500 extra zitplaatsen per dag.

Tijdens het weekend is er ook een extra trein van Gent naar De Panne en terug.

De NMBS zegt dat ze op elk moment nog treinen bij kan inleggen, als zou blijken dat er een grote toevloed is van reizigers.