Nederland wijzigt scheepvaartroutes in de Noordzee

Het Nederlandse deel van de Noordzee krijgt vanaf donderdagnacht een geheel nieuw stelsel van vaarroutes. Medewerkers van Rijkswaterstaat verleggen in twee dagen tijd met drie betonningsvaartuigen alle boeien die de nieuwe vaarwegen markeren.

De nieuwe routes gaan na vijf jaar van voorbereiding en internationaal overleg in op 1 augustus om 2 uur 's nachts. De kustwacht is verhoogd paraat om de wijziging zo goed mogelijk en zonder incidenten te begeleiden. Het zou gaan om de grootste wijziging van vaarwegen die wereldwijd ooit plaatsvond.

De nieuwe routering moet de scheepvaart op de Noordzee veiliger en efficiënter maken. Bovendien scheppen de aangepaste vaarroutes meer ruimte voor ander gebruik van de Noordzee, zoals de olie- en gaswinning en de aanleg van windmolenparken.