Paleis zwaait deuren open voor het grote publiek

Wie een kijkje wil nemen in de nieuwe woonst van koning Filip en koningin Mathilde kan dat vanaf morgen. Dan starten de opendeurdagen van het paleis. Er is speciale aandacht voor het nieuwe koningspaar en er zijn tentoonstellingen rond cultuur en wetenschap.

Tot 8 september kan het grote publiek zich vergapen aan het interieur van het koninklijke paleis in Brussel. Normaal gezien was de opening vroeger voorzien, maar de troonswisseling gooide roet in het eten.

Er is speciale aandacht voor de regeerperiode van koning Albert en voor de eedaflegging van koning Filip op 21 juli. In een aparte zaal kunnen bezoekers de kledij bewonderen die de nieuwe koning en koningin en hun kinderen droegen op die bewuste dag. Er wordt ook een 20 minuten durende documentaire getoond met de beste beelden van de troonswisseling.

Voorts wordt er veel aandacht besteed aan cultuur en wetenschap. Zo is Technopolis aanwezig in het paleis. Het Vlaamse doe-centrum voor wetenschap en technologie brengt de interactieve tentoonstelling "Aha!". Daarmee willen de organisatoren iets doen aan het duffe imago van wetenschappen.

Een andere expo is van de hand van het Muziekinstrumentenmuseum. Met "Heavy metal" worden metalen percussie-instrumenten uit Azië getoond. Tot slot is er ook een grote verzameling kindertekeningen te zien, die Albert en Paola kregen tijdens hun 20 jaar in het paleis.