Stevent Egypte af op een nieuwe krachtmeting?

De Egyptische interim-regering wil dat de politie een eind maakt aan de sit-ins door aanhangers van de Moslimbroeders. Ze heeft het over een bedreiging voor de nationale veiligheid. De Moslimbroeders roepen op om gewoon door te gaan met betogen. Het gerecht verwijst drie leiders van de Moslimbroederschap naar de rechter wegens het aanzetten van betogers om te doden.

"De regering heeft besloten om alle nodige maatregelen te treffen om de gevaren aan te pakken en uit de weg te ruimen", zei een woordvoerder van de interim-regering op de nationale televisie. De minister van Binnenlandse Zaken heeft de opdracht gekregen "al het nodige" te doen om de oppositie van de straat te krijgen. 

De regering noemt de toestanden op het Rabaa al-Adawiyaplein, in het noordoosten van de hoofdstad Caïro, en in de buurt van de universiteit van Caïro gevaarlijk en onaanvaardbaar

De Mursi-aanhang laat zich niet intimideren. "Niets verandert", zegt een woordvoerder van de pro-Mursi-coalitie. Hij beschuldigt de interim-regering ervan de Egyptenaren te terroriseren en roept op om te blijven betogen.

Sinds Mursi op 3 juli door het leger werd afgezet, bivakkeren duizenden aanhangers van de islamistische ex-president op twee plaatsen in Caïro. Waarnemers vrezen dat het opnieuw tot bloedvergieten komt als de oproerpolitie gewelddadig tegen de menigte optreedt. Eerder deze maand gebeurde dat al tot twee keer toe en vielen er tientallen doden. Ook buitenlandse regeringen hebben Cairo afgeraden geweld te gebruiken tegen de aanhangers van Mursi.

Intussen raakte ook bekend dat drie leiders van de Moslimbroederschap, de partij van Mursi, zich voor de rechter zullen moeten verantwoorden wegens het aanzetten tot geweld. Bij hen is ook Mohammed Badie, de "gids" van de beweging.