Student "vergeten" in cel in VS krijgt fikse vergoeding

Een Californische student mag zich verheugen in een minnelijke schikking van ruim vier miljoen dollar nadat de drugsbestrijders van de DEA hem "per ongeluk" bijna vijf dagen lang zonder water of eten hadden opgesloten in een cel. Dat heeft zijn advocaat meegedeeld.

De 25-jarige Daniel Chong werd in april vorig jaar opgepakt bij een raid van de DEA (Drug Enforcement Administration) in San Diego en naar een cel gebracht. Na een korte ondervraging kreeg de student te horen dat hij snel zou worden vrijgelaten.

Dat pakte even anders uit. Om nog steeds onduidelijke redenen werd Chong uit het oog verloren. Hij bleef bijna vijf dagen lang verstoken van water en voeding in een cel zonder ramen of toilet en dronk urine om in leven te blijven. De jongeman begon te hallucineren, brak zijn bril en probeerde met de scherven een afscheidsboodschap aan zijn moeder in zijn arm te kerven.

Bij zijn ontdekking werd Chong met uitdrogingsverschijnselen, nierproblemen en ademhalingsmoeilijkheden in allerijl naar een ziekenhuis gebracht. Na de feiten excuseerde een topman van de DEA zich bij Chong en kondigde een evaluatie van de procedures aan. Met de schikking ontsnapt de DEA aan een grotere schadeclaim.