Wel of geen bonussen voor bankiers?

In uitzonderlijke omstandigheden zou minister van Financiën Koen Geens overwegen om toch nog bonussen toe te kennen aan toplui van banken die steun van de overheid hebben gekregen.

Eerder had de regering-Di Rupo gezegd dat er geen sprake kon zijn van bonussen of hoge vertrekvergoedingen voor toplui van banken die tijdens de crisis steun van de overheid hebben gekregen. Het gaat om kapitaalparticipaties, leningen of waarborgen door de overheid. Concreet slaat dat op BNP Paribas Fortis, Dexia, Belfius, Ethias en KBC, zolang die steunmaatregelen nog van kracht zijn.

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) schaart zich achter dat standpunt, maar wil ruimte laten voor uitzonderingen. In speciale omstandigheden waarbij mensen worden aangetrokken die die banken uit de problemen halen, zou het toch kunnen dat die daarvoor een bonus als beloning krijgen.

Wel herhaalt de minister dat er daarover enkel binnen enkele werkgroepen over gepraat is en nog niet in de regering zelf. 

Onder bepaalde voorwaarden wil hij ook een vertrekvergoeding voor topbankiers bespreekbaar maken, maar die zou volgens Geens dan wel beperkt moeten worden tot het loon van 12 maanden. Mochten er nadien "lijken uit de kast vallen", zou het mogelijk moeten blijven om die vergoeding geheel of gedeeltelijk terug te eisen. 

SP.A schiet idee meteen af

De SP.A is niet te vinden voor het idee om in bepaalde omstandigheden toch nog bonussen en vertrekvergoedingen voor topbankiers toe te laten.

Volgens Karin Temmerman (links), federaal fractievoorzitter van de SP.A in de Kamer, kan er geen sprake zijn van bonussen of vertrekvergoedingen voor topbankiers.

Zij vindt dat die verantwoordelijk zijn voor de huidige crisis en dat ze verloond moeten worden met een normaal salaris. Extra's kunnen niet, vindt ze, zeker niet als die banken door de overheid moeten worden ondersteund.