Werkloosheid in de eurozone neemt af

Voor het eerst in meer dan twee jaar tijd is de werkloosheid in de eurozone afgenomen. Er groeit hoop dat het einde van de recessie in de eurozone voor de deur staat.

In juni is het aantal werklozen in de lidstaten van de eurozone met 24.000 gedaald tot 19,27 miljoen mensen. Het is de eerste keer sinds april 2011 dat dat aantal verminderd is. In procenten komt de werkloosheid in de eurozone op 12,1%. In mei was dat nog 12,2%.

De eurozone zit al sinds het laatste kwartaal van 2011 in een recessie, maar nu zijn er tekenen dat er opnieuw aangeknoopt mag worden met een periode van groei. Er wordt daarbij vooral op gerekend dat het de Duitse locomotief is die de eurotrein in gang zal trekken. 

Eerder deze week haalde Spanje net niet de nulgroei, al scheelde het niet veel. Sommige analisten verwachten dat Spanje en mogelijk ook Griekenland eind dit jaar opnieuw met groei zouden aanknopen. Vooral die twee landen kampen met een torenhoge werkloosheid van meer dan een kwart van de actieve bevolking.

Hoe dan ook zitten er nog altijd 3,53 miljoen jongeren onder de 25 jaar zonder een baan in de eurozone. De voorbije maand is de jongerenwerkloosheid zelfs nog gestegen.

De inflatie in de eurozone bedroeg in juli 1,6%. De Europese Centrale Bank wil die inflatie liefst net onder de 2% houden. Wellicht zal de ECB de rentevoeten ongewijzigd laten op hun historisch laagterecord van 0,5%.