1 op de 6 autobestuurders draagt geen gordel

Eén op de zes autobestuurders in ons land draagt geen gordel. En oudere bestuurders dragen hem vaker dan jongeren. Dat blijkt uit cijfers van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV), dat vandaag een nieuwe campagne lanceert over de gordel.

Het BIVV heeft op de Heizel een spectaculair filmpje opgenomen dat zal worden gebruikt in de nieuwe campagne over de gordeldracht. In het filmpje is te zien hoe staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet in een auto zit die aan een kraan hangt en de auto een vrije val van tien meter maakt.

"Voor een persoon zonder gordel zijn de gevolgen van een ongeval bij 50 km/uur vergelijkbaar met een val van die hoogte", zegt Karin Genoe, afgevaardigd bestuurder van het BIVV.

"Met het filmpje willen we een visuele voorstelling maken van wat een schok aan 50 kilometer per uur betekent", gaat Karin Genoe voort. "Bij een botsing aan die snelheid wordt iemand die geen gordel draagt, door de voorruit gekatapulteerd met een kracht die vergelijkbaar is aan de val van een hoog gebouw. Passagiers die achteraan zitten, veranderen in projectielen en komen met volle kracht op de voorste passagiers terecht."

Bij de campagne hoort ook een affiche. Die toont de laatste meter van een persoon die in vrije val van een gebouw neerstort. De nieuwe sensibiliseringscampagne, die van 5 augustus tot 1 september loopt, is nog steeds nodig, vindt staatssecretaris Wathelet: "Uit onderzoek blijkt dat 14 procent, of één op de zes, van de bestuurders of passagiers vooraan het nalaten zich vast te klikken. Nochtans zijn de risico's bekend en is de gordel de gemakkelijkste manier om zich te beschermen in het verkeer."

De staatssecretaris wijst er ook op dat de boetes voor het niet-dragen van de gordel verhogen, van 50 naar 110 euro, en van 50 naar 165 euro voor kinderen die niet werden vastgeklikt.