"Catastrofe dreigt voor Syrië-vluchtelingen"

Als donorlanden niet meer inspanningen doen, dreigt een grote catastrofe voor vluchtelingen van het aanhoudende gewapende conflict in Syrië. Dat zeggen 5 grote hulporganisaties die actief zijn in de regio. Volgens hen leeft 80 procent van de Syrië-vluchtelingen buiten de grote tentenkampen en dus onder de radar.

Meer dan 1,5 miljoen mensen zijn op de vlucht voor het geweld in Syrië. Daar woedt nog steeds een aanhoudende strijd tussen de troepen van president Bashar al-Assad en de milities van de oppositie.

Volgens de 5 grote hulporganisaties die vandaag aan de alarmbel trekken, verblijft slechts 20 procent van de vluchtelingen uit Syrië in min of meer georganiseerde tentenkampen. Dat zou betekenen dat 80 procent zich onder de radar bevindt.

De 5 organisaties, World Vision, Handicap International, Oxfam, Care en Danish Refugee Council, roepen de donorlanden daarom op om meer middelen vrij te maken. "We moeten zorgen dat de vluchtelingen hulp krijgen, waar ze zich ook bevinden", klinkt het.

"Tot nu toe schiet de internationale hulp te kort om aan de basisbehoeften te voldoen", waarschuwen de organisaties. "Daardoor riskeren ze het nog moeilijker te krijgen en nog meer te lijden. Daarom is het belangrijk dat donorlanden een grotere inspanning leveren."